Monday, October 18, 2010

Untuk muka berminyak



Produk ini aku beli dalam seminggu yang lalu. Tak diplin plan pun.
Kisahnya lepas habis kerja makcik aku ada call untuk menemankan
dia ke KLCC. Aku ingat Ok lah sambil tengok2 compact powder
yang dah lama aku tinggalkan.
(haih makin malas nak berdandan jika tidak dikawal)

Sampai di KLCC, sementara menunggu makcik aku teringat
si sahabat lama iaitu Ida aka Faridah Othman (bukan
sengaja letak nama penuh ya,
tapi memang ramai orang kenal dia dengan nama ini)
yang bekerja di CIMB.
Terus call, alamak...
no Hp dia tak disimpan di telepon aku rupanya.
Ini kes tak dapat transfer semua contact ke dalam Hp baru la ni.
Nak tak nak, terpaksa meredah saja ke CIMB
walaupun tahu ketika itu kaunter sudah tutup.
Tanya pak guard (eh adik guard)
nasib baik kenal.
Siap jerit nama FaridahO lagi..hehe..meriah sekejap :)

Lama betul aku tak jumpa sahabat baik aku ni.
Borak punya borak..biasalah hilang rindu
dendam kejap. Paling best, si sahabat ini
menghadiahkan (ayat sopan)
aku secawan besar blended coffee dari Starbuck.
Alahai Ida..terharu aku..makin sayang
dengan kau Ida :)

Tak lama..terus beransur sebab si sahabat ini pun
kena sambung kerja sementara aku
terus berjumpa dengan makcik aku.
Ok..tak berjalan sangat sebab kami terus ke kaunter MAC.
Teringat yang compact powder aku dah lama habis
dan berbulan tak pakai.
(kes pakai bedak talkum J&J je, senang kan)
Jadi aku beli Studio Fix Powder NC40.
Sangat natural dan teksturnya juga ringan.

Kemudian, tanpa dirancang juga aku pertama kalinya
membeli satu produk yang sangat cool dan hebat.
Shu Uemura UV Underbase Mousse PA30+++
sangat ringan dan paling mudah di-apply di muka.
Percaya atau tidak, walaupun tanpa span
@ berus wajah kita tetap
kelihatan 'kemas' dan sangat natural.
(bagi kebanyakan amatur menyapu
mousse/foundation adalah sangat menyusahkan)

Tidak seperti kebanyakan mousse @ bedak asas
berbentuk cecair yang lain,
sekali sapu selepas 2 3 jam muka pun kelihatan berminyak2
lagi2 selepas habis lunch,kan?
Tapi, mousse akan membuatkan
makeup tahan lebih lama
dan ini memang
penemuan terhebat aku
(gila hebat iklan percuma ini ya..hehe)




Dah seminggu lebih ini, rutin pemakaian sehari2 aku
ke tempat kerja di mulakan dengan :


Himalaya Herbals - Face Wash Cream


Sebelum meng-oles Shu Uemura UV Underbase mousse tadi,
aku sapu Face Moisturizing Lotion
dari Himalaya Herbals juga.
Kesannya, wajah kelihatan segar. cewah


Barulah aku sapu dua produk yang di atas tadi.
Untuk pendapat peribadi
sendiri, aku rasa sangat
berbaloi dengan masa kurang sampai 30min
untuk merias diri kita.

Oh ya..jangan lupa sentuhan terakhir (gitu)

Revlon Colorburst in Mauve. Ohh..love this shade.
Compare dengan MAC lustre in Mauve yang aku
beli dulu, produk dari Revlon ini
sangat moisturize
dan cantik di bibir.





2 comments:

shiemz Monday, October 25, 2010  

wowww!! x sangka guwe, kamu begitu menjaga penampilanmu... dengan membli barangan MAC..MAC okeh!! Walawey... aku MIYAMI sajorkk... hahah

Sukma SuKkma Monday, October 25, 2010  

Ala shima..miyami pun kalo muka ko cantik..cantik jugak..lagi2 tang pipi ko yg gebus..letak apo pun gebus hehe

MAC = semua mampu beli
Chanel = tak semua mampu

;)

Disclaimer

Copyright© by The Sand and Foam. All rights reserved.

The Sand and Foam holds copyright in the information available on this blog, unless otherwise stated.

Copyright of 3rd party found on this blog must also be respected.

  © Blogger Template by Emporium Digital 2008

Back to TOP